Relatievormen

Er zijn in Nederland verschillende manieren waarop u uw relatie kunt vormgeven.

Afhankelijk van het feit of u samenwoont (met of zonder een notariële samenlevingsovereenkomst), een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of getrouwd bent, wordt bepaald welke rechten en verplichtingen tussen de partners bestaan.

Wie heeft gezag over de kinderen, ben ik automatisch erfgenaam van mijn partner, van wie is het vermogen (goederen en schulden), wie betaalt de boodschappen, welke rechten en plichten bestaan er bij het einde van de relatie, wie heeft recht op welk pensioen enzovoorts, allemaal belangrijke vragen die ik voor u kan beantwoorden.

Ik adviseer u over de mogelijkheden van de verschillende relatievormen, zodat u kunt kiezen voor de vorm die het beste bij u past.

Vaak is de keuze niet direct in een standaardgesprek van een half uur te maken. Uw persoonlijke situatie eist en verdient veel meer aandacht. Met u neem ik uitgebreid alle wensen en mogelijkheden in uw situatie door, en indien gewenst wordt op een later moment een vervolgbespreking ingepland.

Vervolgens kan ik u helpen met het uitzoeken van een notaris om de geadviseerde stukken vast te laten leggen en u daarbij begeleiden.

Ook kunt u mij inschakelen voor het geven van een second opinion over conceptstukken van de notaris.

Samenwonen

In een relatie komt een moment waarop keuzes worden gemaakt over de toekomst. Als trouwen nog een stap te ver is, wordt vaak besloten om te gaan samenwonen. In beginsel is er al sprake van samenwonen als beide partners op het zelfde adres staan ingeschreven bij de gemeente. Om diverse redenen adviseer ik de onderlinge regels en afspraken over het samenwonen schriftelijk vast te leggen door het tekenen van een samenlevingsovereenkomst bij de notaris.

Trouwen

Door het ja-woord bij de gemeente bent u getrouwd en ontstaat het huwelijk officieel. Het kerkelijk huwelijk is daarbij juridisch niet van belang. In tegenstelling tot samenwonen, wordt door het trouwen een aantal zaken automatisch geregeld. Denk daarbij aan kinderen, huwelijksgoederenrecht, erfrecht, alimentatie en pensioenen. Verdere algemene informatie over het huwelijk en het huwelijksgoederenrecht zijn hier verder uitgewerkt.

Geregistreerd partnerschap

De gevolgen van het aangaan van een geregistreerd partnerschap zijn (bijna) gelijk aan de gevolgen van het huwelijk. Een veelvoorkomend misverstand is dat samenwoners die een notariële samenlevingsovereenkomst hebben getekend geregistreerde partners zijn. Dit is echter niet het geval. Het zijn twee van elkaar afwijkende rechtsfiguren met verschillende gevolgen. Het geregistreerd partnerschap wordt aangegaan bij de gemeente.